Anvendelse og tilpasning af AI-teknologier i kvalitativ forskning indebærer epistemologiske og metodologiske dilemmaer og potentialer. En analyse af interviews med 17 kvalitative forskere inden for informationsvidenskab, antropologi, HCI, lingvistik og journalistik afslørede nogle af disse. Eksisterende AI-værktøjer blev oplevet som utilstrækkelige, og deltagerne var ikke motiverede til at lære mere avancerede værktøjer fordi det var for svært at lære at anvende Jiang, Wade, Fiesler, & Brubaker (2021). Forskerne beskrev den kvalitative forskningsproces som vanskelig og rodet og associerede den med en følelse af handlekraft, tilfældigheder, ansvar og intimitet, og de modsatte sig automatisering af kvalitativ analyse, hvilket jo ellers er en oplagt årsag til at anvende AI.
Indtil nu er det blevet vist at kvalitative forskere har indtaget forskellige roller når de bruger AI-værktøjer i deres forskning, f.eks. ved at monitorere, instruere, og diskutere med AI-teknologier eller ved at arbejde med at forbedre brugeroplevelsen af AI-teknologier (Thominet, Amorim, Acosta & Sohan (2024)). Forfatterne argumenterer for, at refleksive rolleændringer kan berige forskningsprocessen, og Jiang et al. (2021) foreslår, at AI-systemer kan designes på måder som tager kvalitative forskeres præferencer og arbejdsmetoder i betragtning. Især efterspørges det at AI-teknologier designes på måder frem fremmer samarbejde og bevarelsen af menneskelig handlekraft.
Det bør nævnes at forlag har AI-politikker man skal være opmærksom på når man designer sit projekt med henblik på udgivelse. Det kan fremhæves at forlag som Elsevier og Taylor & Francis har en række politikker for brugen af AI i forbindelse med forskning og forskningsformidling, herunder at det skal være klart hvordan AI-teknologier er anvendt. Taylor & Francis angiver fx at AI-værktøjer kan bruges på ansvarlige måder i forbindelse med idegenerering, sprogkorrektur, i forbindelse med søgning i databaser, til litteraturklassifikation og som kodningsassistent.
Her på siden giver jeg nogle nedslag ift. hvordan AI har været anvendt i forskellige dele af forskningsprocessen.
Jiang, J. A., Wade, K., Fiesler, C., & Brubaker, J. R. (2021). Supporting serendipity: Opportunities and challenges for Human-AI Collaboration in qualitative analysis. Proceedings of the ACM on Human-Computer Interaction, 5(CSCW1), 1-23.
Thominet, L., Amorim, J., Acosta, K., & Sohan, V. K. (2024). Role Play: Conversational Roles as a Framework for Reflexive Practice in AI-Assisted Qualitative Research. Journal of Technical Writing and Communication, 00472816241260044.